f wymierna
REX: Rozwiąż równanie.
a) 3x3=12x
b) 5x5=20x
c) x4=(2x)2
d)27x5=−8x2
e) 1/2x5=32x2
f) x2=125x5
10 gru 18:41
6latek: a) 3x3−12x=0
x(3x2−12)=0
x=0 lub 3x2−12=0
3x2−12=0 (dziele obie strony przez 3
x2−4=0
(x+2)(x−2)=0 stad x=−2 lub x=2
Pozostale identycznie
10 gru 18:45
Mila:
a)
3x3−12x=0
3x*(x2−4)=0
x=0 lub x−2=0 lub x+2=0
x=0 lub x=2 lub x=−2
Resztę już potrafisz?
10 gru 18:46
REX: Niestety nie bardzo, jeszcze ten pierwszy ok ale inne to dla mnie czarna magia
10 gru 18:49
Mila:
b) 5x5=20x
5x5−20x=0
5x*(x4−4)=0⇔ korzystamy z wzoru a2−b2=(a−b)*(a+b)
5x*(x2−2)*(x2+2)=0
5x=0 lub x2−2=0 lub x2+2=0 brak rozwiązania , bo x2+2>0
x=0 lub (x−√2)*(x+√2)=0
teraz dokończ
10 gru 18:53
Mila:
c) x4=(2x)2⇔
x4−(2x)2=0
(x2−2x)*(x2+2x)=0
x*(x−2)*x*(x+2)=0
x=0 lub x−2=0 lub x+2=0
dokończ
10 gru 18:56
PW: Wszystkie zadania są "na jedno kopyto".
− Zauważamy, że x0=0 jest rozwiązaniem.
− Dla pozostałych x można podzielić obie strony przez x (lub wyższą potęgę x) otrzymujac
równanie równoważne niższego stopnia.
10 gru 18:59
Mila:
d)27x
5=−8x
2⇔
27x
5+8x
2=0
x
2*(27x
3+8)=0
| | 8 | | 2 | |
x=0 lub 27x3=−8 /:27⇔x3=− |
| ⇔x3=(− |
| )3 |
| | 27 | | 3 | |
===============
10 gru 19:00
Mila:
2 ostatnie sam spróbuj.
10 gru 19:00
REX: brakuje mi tylko f
10 gru 19:07
Mila:
x
2=125x
5⇔
125x
5−x
2=0
x
2*(125x
3−1)=0
x
2=0 lub 125x
3=1
| | 1 | | 1 | |
x=0 lub x3= |
| ⇔x3=( |
| )3 |
| | 125 | | 5 | |
===========
10 gru 19:22