ekstrema
mata: | | e−x | |
Wyznacz ekstrema funkcji f: R \ {−1,1} −>R gdy f(x)= |
| |
| | x2−1 | |
10 gru 18:23
mata: | | −exx2−ex−2e−xx | |
pochodna wychodzi chyba |
| |
| | x2−1 | |
10 gru 18:36
mata: no i właśnie dalej mam problem
10 gru 18:36
mata: | | −e−x(x2−1)−e−x2x | |
błąd jest, powinno być |
| czyli coś takiego, |
| | (x2−1)2 | |
10 gru 18:59
mata: pisze że f'(x) =0 <=> −e−x(x2+2x−1)=0 i liczę delte z x2+2x−1?
10 gru 19:01
Adam: ktoś coś ?
10 gru 19:15
ABC: pochodną masz dobrze policzoną, teraz pierwiastki równania x2+2x−1=0
10 gru 19:18
mata: pierwiastki mi wyszło x1= −1−√2 i x2= −1+√2
10 gru 19:21
mata: wyszły
10 gru 19:21
mata: wyszło mi że w −1−√2 jest minimum lokalne a w −1+√2 maksimum
10 gru 19:28
mata: dobrze?
10 gru 19:38
mata: Napisać ze w punkcie −1−√2 występuje minimum lokalne, a w punkcie −1+√2 maksimum lokalne ?
10 gru 19:53
ABC: Napisz
10 gru 20:13