x5−81x | ||
a) | takie wyrażenie? | |
x2+9 |
(−2)5−81*(−2) | −32+162 | 130 | ||||
w(−2)= | = | = | =10 | |||
(−2)2+9 | 4+9 | 13 |
4x2−1 | ||
w(x)= | ||
2x2 − 3x + 1 |
3−1 | 3+1 | |||
x1= | lub x2= | |||
4 | 4 |
1 | ||
x1= | lub x=1 | |
2 |
1 | ||
D=R\{ | ,1} | |
2 |
1 | ||
2x2−3x+1=2*(x− | )*(x−1)=(2x−1)*(x−1) | |
2 |
(2x−1)*(2x+1) | 2x+1 | |||
w(x)= | = | |||
(2x−1)*(x−1) | x−1 |
2*(−2)+1 | −4+1 | −3 | ||||
w(−2)= | = | = | =1 | |||
−2−1 | −3 | −3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |