fghtgy
ANnna: wykres funkcji y=2/x −5 ma jeden punkt wspólny z prostą o równaniu:
y=−5
y=5
x=o
y=−x−5
15 lut 19:47
Zielona Gałązka: Najprościej sprawdzić:
dla y= −5 masz
y= 2/x −5
czyli po podstawieniu za y masz:
−5 = 2/x −5
po redukcji licz −5
0= 2/x co jest sprzecznością bo 2 z żadnego dzielenia nie da Ci wyniku 0 − więc opcja pierwsza
odpada.
dla y=5
y= 2/x −5 podstawiasz 5 za y
5= 2/x −5 przenosisz −5 na lewą stronę
10 =2/x / mnożysz przez x
10x = 2 /: 10
x= 2/10
x=1/5 punkt wspólny ( 1/5; 5) i to jest odpowiedź: dla y=5

dla x=0
y= 2/0 − działanie niewykonalne, nie dzielimy nigdy przez zero

sprzeczność − opcja odpada
dla y= −x−5 po podstawieniu masz:
−x−5 = 2/x −5 / mnożymy przez x z założeniem x≠0
−x
2 −5x = 2 −5x / redukujesz −5x
−x
2 = 2
x
2 = −2 to sprzeczność bo liczba do kwadratu daje zawsze wynik dodatni.
16 lut 01:20
Eta:
skąd wiemy , jaką postać ma funkcja?
16 lut 01:23
Zielona Gałązka: O to samo miałam zapytać.. jednak odległość "bezpieczna" tej −5 od x − i to, że osoba nie
napisała (x−5) w nawiasie − co by wyjaśniło sprawę, poprowadziła mnie do takiego toku
rozwiązania.
16 lut 01:59
Zielona Gałązka: Eta a jak Ty tworzysz kreskę ułamkową na tym forum?
16 lut 01:59
Eta:
Ok

jak duża kreska : to piszesz duże U { 2} {x} ( bez spacjii
a jak mały ułamek , to podobnie, tylko małe u {2} {3} ... bez spacji
23
zobacz tu po lewej str. " kliknij po więcej przykładów" ...masz tam ładnie
wyjaśnione
Pozdrawiam
16 lut 02:13