Przekątne trójkąta rownobocznego
Potowa: Oblicz pole trójkąta równobocznego wpisanego w okrąg o promieniu 2√2
10 gru 15:59
Janek191:
Wczoraj było podobne zadanie.
10 gru 16:01
Dyzio: @Janek191 to poproszę i tak zrobic
10 gru 16:14
Mila:

AD=h
R=2
√2 promień okręgu opisanego na Δ równobocznym
| | 1 | |
r= |
| R=√2− promień okręgu wpisanego w Δ równoboczny |
| | 2 | |
h=3r=3
√2
a
√3=6
√2 /*
√3
3a=6
√6
a=2
√6
P
Δ=3
√6
10 gru 16:54
Mila:
Za wcześnie wysłałam.
PΔ=3√12=3*2√3=6√3
10 gru 16:59
Eta:
P= 3r2√3 , R=2r =2
√2 ⇒ r=
√2
P=6
√3
======
10 gru 20:15