matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja kwadratowa f ma dwa miejsca zerowe x_1,x_2 takie, że x_1*x_2=2 oraz U{1}
mamon:
1
Funkcja kwadratowa f ma dwa miejsca zerowe x
1
,x
2
takie, że x
1
*x
2
=2 oraz
+
x
1
2
1
=15 Wówczas suma tych miejsc zerowych x
1
+x
2
jest równa:
x
2
2
A.64, B.−64, C. 4 lub −4, D. 8 lub −8. Prawidłowa odp to D. Wiem że trzeba użyć wzorów Viete'a ale nie mam pojęcia w jaki sposób.
10 gru 14:40
mamon:
up
10 gru 14:53
ABC:
1
1
x
2
2
+x
1
2
15=
+
=
=U{(x
2
+x
1
)
2
−2x
2
x
1
}
x
1
2
x
2
2
x
1
2
x
2
2
{(x
1
x
2
)
2
}=U{(x
2
+x
1
)
2
10 gru 15:03
ABC:
ucięło w połowie
10 gru 15:04
ABC:
(x
1
+x
2
)
2
−4
w każdym razie 15=
4
10 gru 15:06