Ograniczenie górne ciągu
Adrian:
Obliczenie ograniczenia górnego. Na zajęciach, nauczyciel zrobił to tak
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an = |
| <= |
| = |
| < 1 |
| | √n2+1 | | √n2 | | n | |
M=1 − ograniczenie górne
Ale jeżeli dla każdego n należącego do naturalnych,
√n2+1 jest zawsze większe lub równe od
| | 1 | | √2 | |
√2, to czemu granica górna to nie |
| = |
| ? |
| | √2 | | 2 | |
10 gru 13:25
ABC:
a w zadaniu było polecenie wskazać jakiekolwiek ograniczenie czy wskazać kres górny (nie
granicę górną, bo ciąg jest zbieżny do zera) ?
Jeżeli ograniczenie, to liczba 1 jest ograniczeniem górnym.
10 gru 13:42
Adrian: Źle napisałem, zamiast "granica górna" powinno być "ograniczenie górne". W przykładzie było
trzeba wskazać ograniczenie górne ciągu. Jednak nie mam pojęcia czemu ograniczenie górne to 1
10 gru 13:51
ABC: dlatego że ograniczeń górnych może być więcej niż jedno, liczba 5 też będzie dobrym
ograniczeniem górnym.
Natomiast kres górny , czyli najmniejsze ograniczenie górne, jest tylko jedno.
10 gru 14:00
Adrian: Rozumiem, bardzo dziękuję za wytłumaczenie.
10 gru 14:22