Graniastoslupy i ostroslupy
yakoboo: Zad1 Oblicz objetosc szescianu jesli jego przekatna ma dlugosc 5.
Zad2 oblicz pole powierzchni graniastoslupa prawidlowego szesciokatnego jesli jego najdluzsza
przekatna ma dlugosc 10 i jest nachylona do podstawy pod katem 60 stopni
Zad3 Oblicz objetosc i pole powierzchni ostroslupa prawidlowego trojkatnego jesli jego wysokosc
ma dlugosc 8 a promien okregu opisanego na podstawie wynosi 4.
Zad4 Oblicz pole powierzchni ostroslupa prawidlowego czworokatnego jesli kat nachylenia sciany
bocznej do podstawy wynosi 45 stopni a krawedz podstawy ma dlugosc 6.
10 gru 11:25
Jerzy:

Wskazówka do zad 1)
D = 5
d = a
√2
a = ?
Po obliczeniu a , V = a
3
10 gru 11:58
yakoboo: Dzieki,udalo mi sie rozwiazac 1 zad
10 gru 12:12
Jerzy:

Zad 2)
D = 10
α = 60
0
H = ?
a = ?
10 gru 12:15
Jerzy:
Sorry ...miało być pole powierzchni:
10 gru 12:17
yakoboo: Z drugim i czwartym rowniez dalem sobie rade. Mam problem z 3
10 gru 21:35
Maciess:

W podstawie masz trojkąt równoboczny
r=2/3h ⇒ h=3/2r=6
| | a√3 | | 2h | | 12 | |
h= |
| ⇒ a= |
| = |
| =4√3 |
| | 2 | | √3 | | √3 | |
Dasz rade dalej?
10 gru 21:54