Ile jest permutacji zbioru
asdf: Ile jest permutacji zbioru
a) A = {1,2,...,9}
b) B = {0,1,...,9}
w których liczby parzyste są naprzemian z nieparzystymi i żadna nie stoi na swoim miejscu?
Prosze o rozwiązanie oraz wyjaśnienie. Dzięki!
10 gru 10:07
Pytający:
a) Są 4 parzyste i 5 nieparzystych, więc pierwsza musi być nieparzysta i dalej na przemian.
Znaczy liczby nieparzyste są na pozycjach liczb nieparzystych i liczby parzyste są na
pozycjach liczb parzystych. Żadna nie jest na swoim miejscu, gdy oba przyporządkowania są
nieporządkami. Znaczy szukanych permutacji jest !4*!5=9*44=396.
b) Jest 5 parzystych i 5 nieparzystych, więc:
• pierwsza parzysta i dalej na przemian, wtedy szukanych permutacji jest !5*!5 (analogicznie do
tego co wyżej),
• pierwsza nieparzysta i dalej na przemian, wtedy szukanych permutacji jest 5!*5! (parzyste są
na miejscach liczb nieparzystych, a nieparzyste na miejscach liczb parzystych, więc każda taka
permutacja spełnia warunek "żadna na swoim miejscu").
Łącznie !5*!5+5!*5!=442+1202=16336.
10 gru 13:39