ta
tomek3: wyznacz rownanie prostej do ktorej nalezy punkt P(−6,15) i takiej ze odleglosc punktu Q(4,−5)
od tej prostej wynosi 10
wyszlo mi jedno rownanie y=−3/4x+21/2 i jest ono poprawnem aczkolwiek zniknelo mi gdzies x−6=0
10 gru 00:21
Satan: Oznaczmy szukaną prostą w postaci ogólnej jako k: Ax + By + C = 0
Z warunków zadania wiemy, że:
P ∊ k i odległość Q od k jest równa 10
Z pierwszego warunku otrzymujemy:
A(−6) + B(15) + C = 0 ⇒ C = 6A − 15B
| | |Ax0 + By0 + C| | |
Skorzystajmy ze wzoru na odległość punktu od prostej: |
| = d |
| | √A2 + B2 | |
Z drugiego warunku mamy:
| |A(4) + B(−5) + C| | |
| = 10 |
| √A2 + B2 | |
Po podstawieniu C = 6A − 15B:
| |4A − B5 + 6A − 15B| | |
| = 10 |
| √A2 + B2 | |
|10A − 20B| = 10
√A2 + B2
Teraz obie strony podnosimy do kwadratu − możemy to zrobić, bo obie strony są dodatnie:
(10A − 20B)
2 = 10(A
2 + B
2)
100A
2 − 400AB + 400B
2 = 100A
2 + 100B
2
300B
2 − 400AB = 0
100B(3B − 4A) = 0
Czyli B = 0 lub 3B − 4A = 0
Rozpatrzmy przypadek, gdy B = 0:
C = 6A − 15B
Więc po podstawieniu mamy:
C = 6A
Korzystając z niejednoznaczności postaci ogólnej wybierzmy sobie A = 1, wtedy:
C = 6
Otrzymujemy więc prostą postaci:
x + 6 = 0 (jest to inna prosta niż ta podana przez Ciebie, ale zauważ, że punkt P nie należy do
prostej o równaniu x − 6 = 0)
Zajmijmy się przypadkiem 3B − 4A = 0. Stąd otrzymujemy 3B = 4A. Znów skorzystajmy z
niejednoznaczności postaci ogólnej przyjmując A = 1:
3B = 4
Wróćmy do C = 6A − 15B
C = 6 − 20
C = −14
Dostajemy prostą o równaniu:
3x + 4y − 42 = 0
Szukane proste są opisane równaniami:
x + 6 = 0
3x + 4y − 42 = 0
10 gru 05:47
Tojatpy: Co to jest niejednoznacznosc postaci ogolnej? Dlaczego podstawiles sobie za A jedynke mimo ze
nie bylo wyliczone?
10 gru 06:48
Satan: Równanie ogólnej prostej jest niejednoznaczne. Znaczy to tyle, że jedną prostą można zapisać na
wiele sposobów.
Np:
x + y + 1 = 0
10x + 10y + 10 = 0
Wszystko to ta sama prosta. I zauważ, że KAŻDY współczynnik możemy przekształcić do dowolnej
liczby. Dajmy na to:
3x + 5y − 17 = 0
Chcemy mieć A = 2:
I jak widać jest to ta sama prosta, co 3x + 5y − 17 = 0. Wystarczy pomnożyć równanie przez
Dlatego ta postać jest lepsza, niż y = ax + b, a przynajmniej w tym przypadku

Przyjąłem A = 1, bo... Tak jest najłatwiej. Równie dobrze możesz przyjąć inne liczby za A lub
B.
10 gru 10:35
Mila:

Wykorzystując równanie kierunkowe prostej:
y=ax+b nie otrzymasz pionowych prostych ( prostopadłych do OX)
a=tgα, a tg 90
o nie istnieje.
Bezpieczniej jest wykorzystywać równanie postaci ogólnej. Możesz też skorzystać z rysunku
(ale to nie zawsze się da).
Dla
Toja.. piszę rozwiązanie, trochę inne rachunki niż
Satana
k: Ax+By+C=0− równanie szukanej prostej,P∊k
Q=(4,−5), P=(−6,15)
A*(−6)+B*15+C=0
C=6A−15B
Mamy równanie:
Ax+By+6A−15B=0
| | |A*4−5B+6A−15B| | |
d(Q,k)=10= |
| ⇔ |
| | √A2+B2 | |
|10A−20B|=10*
√A2+B2 /:10
|A−2B|=
√A2+B2 /
2
A
2−4AB+4B
2=A
2+B
2
−4AB+3B
2=0⇔
B*(−4A+3B)=0
B=0 lub 3B=4A
1) B=0 ⇔Ax+0y+6A−15*0=0
Ax+6A=0 /:A
k1: x+6=0
lub
| 3 | | 3 | |
| Bx+By+6* |
| B−15B=0 /*4 |
| 4 | | 4 | |
3Bx+4By+18B−60B=0
B*(3x+4y−42)=0 ,
(3x+4y−42)=0 ,
k2: 3x+4y−42=0
10 gru 16:18
PW: Przypomnę jak to się robiło za pomocą cyrkla i linijki.
Analiza zadania
Szukamy punktu R, takiego że
a) PR⊥RQ
i
b) |RQ| = 10.
Punkt ten pozwoli wyznaczyć prostą PR, a Q leży w odległości 10 od tej prostej.
Jak wiadomo warunek a) jest spełniony wtedy i tylko wtedy, gdy R należy do okręgu
o średnicy PQ.
Warunek b) jest spełniony wtedy i tylko wtedy, gdy R należy do okręgu o środku Q
i promieniu 10.
Konstrukcja
Tu rysowało się dwa okręgi (by wyznaczyć środek odcinka PQ), a następnie okręgi opisane wyżej i
po wyznaczeniu ich punktów wspólnych R
1 i R
2 rysowało się proste PR
1 oraz PR
2 KONIEC
My musimy to niestety wyliczyć, w tym zadaniu rachunki są przy każdym podejściu dość mozolne.
| | −6+4 | | 15−5 | |
a) Środek okręgu to punkt S = ( |
| , |
| ) = (−1, 5). Promień okręgu to r, gdzie |
| | 2 | | 2 | |
r
2 = |PS|
2 = (−1+6)
2+(5−15)
2 = 125.
Równanie okręgu:
(1) (x+1)
2 + (y−5)
2 = 125.
b) Równanie okręgu o środku Q:
(2) (x−4)
2 + (y+5)
2 = 10
2.
Szukany punkt R należy do obydwu okręgów, jego współrzędne spełniają układ równań (1) i (2):
(1') x
2+2x+y
2−10y = 99
(2') x
2−8x+y
2+10y = 59,
z którego po odjęciu stronami
10x−20y = 40
(3) x=2y+4
Podstawienie (3) do (1') daje
(2y+4)
2+2(2y+4)+y
2−10y = 99
5y
2+10y−75 = 0
y
2+2y−15 = 0
(y+5)(y−3)=0
y
1=−5, y
2=3
i po podstawieniu do (3)
x
1=−6, x
2 = 10
R
1 = (−6, −5), R
2 = (10, 3)
Szukana prosta przechodzi przez R
1 i P lub R
2 i P.
Dla R
1 i P mamy jednakowe pierwsze współrzędne, a więc prosta jest pionowa, ma równanie x=−6.
Dla R
2 i P prosta ma równanie y=ax+b, przy czym
| | −3 | | 42 | |
y= |
| x+ |
| − to samo równanie co u Mili równanie prostej k2. |
| | 4 | | 4 | |
11 gru 15:24
Mila:
Witam
PW, zanim podałam rozwiązanie, to właśnie była na kartce konstrukcja.
Pozdrawiam
11 gru 17:42