Rozwiąż równanie
JULIA: Rozwiąż równanie:
Ix3−x2I=x
Obliczyłam to, uwzględniając 2 przedziały (−∞,o> ⋁ <1,∞) i w tym przedziale wyszło mi 0,
(1−√5)/2 i (1+√5)/2
a w drugim przedziale (0,1) wszystko sprzeczne
Nie mam pojęcia dlaczego w odpowiedziach nie ma (1−√5)/2
9 gru 22:38
PW: Bo jest to liczba ujemna, a taka nie może być rozwiązaniem zadanego równania (lewa strona jest
nieujemna, a prawa byłaby ujemna − sprzeczność).
9 gru 22:47
PW: Błąd w rozwiązaniu polega na niepotrzebnym rozpatrywaniu przedziału (−∞, 0) − tam na pewno
rozwiazań nie ma.
Rozwiązaniem jest x0=0, co widać po podstawieniu.
Dla pozostałych x, tzn. dla x>0, zadane równanie jest równoważne alternatywie:
x3−x2=−x lub x3−x2=x, w obu x>0 (można obie strony dzielić przez x)
9 gru 22:55