Sprawdź, czy dana liczba jest liczbą wymierną.
123: √6p+{6}p+{6}p+{6}
9 gru 22:26
Satan: O jaką liczbę chodzi? Zapis jest nieczytelny. O sumę pierwiastków drugiego stopnia?
9 gru 22:32
Maks: −0,(123)
7 wrz 11:33
wredulus_pospolitus:
zapewne chodzi o pierwiastek z pierwiastka z pierwiastka (co przy poprawnym zapisie na tym
forum nadal byłoby nieczytelne:
√6 +√6 + √6 + √6
(6 + (6 + (6 + √6)1/2)1/2)1/2
7 wrz 18:14
wredulus_pospolitus:
Maks −−− ciekawe że pierwiastek liczby dodatniej daje Ci wartość ujemną
7 wrz 18:15
321:
odp : √6+√6+√6+√6 =2
7 wrz 19:15
Eta:

A może tak miało być ?

x>0
Obustronnie do kwadratu
to 6+x=x
2 ⇒ x
2−x−6=0 ⇒(x−3)(x+2)=0 ⇒x= 3 v x= −2 −−odrzucamy
odp : l3 −−− l. wymierna
7 wrz 19:30
Eta:
odp: 3 −− l. wymierna
7 wrz 19:31
Mila:
7 wrz 21:47