Ciąg geometryczny oblicz a i q
Hunter: a1+a2+a3=14
a2+a3+a4=28
a1=?
q=?
9 gru 21:25
Leszek: Rozwiaz uklad rownan a1 ( 1 +q+q2 ) = 14 oraz a1q( 1 + q+ q2) = 28
Skorzystalem ze wzoru an = a1 *qn−1
9 gru 21:28
Jolanta: Wszystko jasne ?
9 gru 21:37
Hunter: Chyba nie do końca, jak niby mam później z tego układu wyjść?
9 gru 21:43
Jolanta: A to co napisał Leszek wiesz skad sie wzięło
9 gru 21:46
Leszek: Dzielisz stronami drugie rownanie przez pierwsze , czyli
| a1q( 1 +q+q2 ) | | 28 | |
| = |
| ⇒ q= 2 |
| a1(1+q+q2) | | 14 | |
9 gru 21:47
Hunter: Szczerze mówiąc nie wiedziałem ze można dzielić stronami, dziękuje za pomoc miłego wieczoru.
9 gru 21:50
ABC: powiedzcie mu to prostym językiem: pomnóż pierwsze równanie stronami przez q i porównaj z
drugim
a1q+a2q+a3q=14q
a2+a3+a4=14q
stąd 14q=28 , q=2
wtedy z pierwszego równania Leszka a1(1+2+4)=14 , 7a1=14, a1=2
9 gru 21:52
Leszek: Mozna , ale przy odpowiednich zalozeniach , zawsze nalezy je pisac , tutaj a1 ≠ 0
Oraz q≠0
9 gru 21:52