Granice funkcji
Paw99: Oblicz poniższe granice.
a)limx
sinx
x→0
+
x→
∞
9 gru 20:51
Leszek: a) f(x) = x
sin x ⇔f(x) = e
sinx *ln x
| | ln x | |
Oblicz limx→0+ sin x * ln x = lim x→0+ |
| = ( regula H) = ..... |
| | 1/sin x | |
9 gru 20:58
Paw99: A jak zabrać sie za b?
9 gru 21:39
Leszek: Wykonaj mnozenie licznika i mianownika przez : ( 3x + √ 9x2 +6x +1 )
9 gru 21:41
Adamm:
b)
| | 1 | |
limx→∞ |
| = limx→∞ −1 = −1 |
| | 3x−|3x+1| | |
9 gru 21:42
Adamm: mnożenie licznika i mianownika to standardowa metoda, ale tutaj można prościej
9 gru 21:42
Leszek: Tak , kolega @Adamm podal sprytna metode , ale tylko dlatego ze pod pierwiastkiem
jest wzor skroconego mnozenia .
9 gru 21:44
Paw99: A skąd wzięło się limx→∞ −1?
9 gru 21:52
Leszek: Rozpisz wartosc | 3x+1| dla x→∞ , czyli x> 0
9 gru 21:54