Czy istnieje granica funkcji?
Levix: Czy istnieje granica funkcji f(x)=
⎧−x+2 dla x<2
⎨−2 dla x=2
⎪x2−4 dla x>2
⎩
Rozmyslałem trochę i doszedłem do wniosku, że lim=−x+2 to 0, tak samo jest dla przykładu z
potęgą, pytanie czy środkowy wyraz −2 dla x=2 zmienia coś, wpływa na odpowiedz?
9 gru 20:26
ABC: wartość funkcji w punkcie x0 nie ma wpływu na granicę w tym punkcie, skoro granice lewostronna
i prawostronna istnieją i są sobie równe to granica istnieje,a jeśli nie jest ona równa
wartości funkcji w tym punkcie to funkcja nie jest ciągła.
9 gru 20:33
Leszek: Srodkowy wyraz ,ze dla x= 2 , f(2)= −2 , oznacza ze funkcja nie jest ciagla dla x= 2
9 gru 20:47