Zbadaj ciągłość funkcji.
roccerrr1: Zbadaj ciągłość funkcji f w punkcie x0=3, jeśli:
x
2+3 dla x<3
f(x)= 2 dla x=3
9 gru 20:22
Leszek: limx→3− ( x2 +3) = 12 , f(3) = 2 , wiec w punkcie x= 3 funkcja nie jest ciagla
Podobnie sprawdz dla x→3+
9 gru 20:52
iteRacj@:
policz
lim
x−>3−(x
2+3)
oraz
i porównaj z f(3)
9 gru 20:56
roccerrr1: | | 0 | |
w tym drugim wychodzi |
| |
| | 0 | |
9 gru 21:01
Leszek: Gdyby u Ciebie w srodkowej linii bylo 12 ( a jest 2) to funkcja bylaby ciagla , sprawdz tresc
zadania ! !
9 gru 21:02
iteRacj@:
pewnie treść jest taka, jak pisze
Leszek,
ale tak przy okazji inaczej policz granicę prawostronną:
| | 2x2−18 | | 2(x2−9) | |
limx→3+ |
| =limx→3+ |
| = |
| | x−3 | | x−3 | |
| | 2(x−3)(x+3) | |
=limx→3+ |
| =limx→3+(2(x+3)) |
| | x−3 | |
9 gru 21:24