Zbadaj liniową niezależność wektorów
Maryś: Zbadaj liniową niezależność wektorów:
{f(x) = sin2x, g(x) = cos(2x), h(x) = 2} w zbiorze funkcji ciągłych na [0, 1];
{x2 + x, 2, x − 1} w W2 przestrzeni wielomianów st. ≤ 2;
{x3−1,x2+x,1,x+1} w W3.
9 gru 19:59
iteRacj@:
{x2 + x, 2, x − 1} w przestrzeni wielomianów st. ≤ 2
z warunku A(x2+x)+B(2)+C(x−1)=0
wynika że dla każdego x
Ax2+Ax+2B+Cx−C=0
Ax2+Ax+Cx+2B−C=0
Ax2+(A+C)x+(2B−C)=0
więc A=0, A+C=0, 2B−C=0
A=B=C=0
wektory niezależne liniowo
9 gru 20:34
iteRacj@:
tak samo ostatnie {x3−1,x2+x,1,x+1}, też niezależne
9 gru 21:02