Proszę o pomoc - pilne
Leszek: Mieszkanie 2 pokojowe.
Duży pokój jest 3 razy większy od małego i zajmuję połowę powierzchni mieszkania.
Powierzchnia Kuchni stanowi 1/7, a łazienka 1/12 powierzchni mieszkania.
Jaką powierzchnię ma mieszkanie jeżeli przedpokój ma wymiary 1,5 x 3 m
15 lut 19:32
Leszek: Jest ktoś w stanie mi pomóc
15 lut 19:35
Basia:
P − powierzchnia mieszkania
| | duży | | P | |
mały pokój = |
| = |
| |
| | 3 | | 6 | |
przedpokój = 4,5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | P | | P | | P | | P | |
P = |
| + |
| + |
| + |
| +4,5 |
| | 2 | | 6 | | 7 | | 12 | |
wylicz P
15 lut 19:37
Leszek: Dziękuję ślicznie za pomoc
15 lut 19:40