(x3) | ||
∫ | ||
(x2+2)2 |
1 | ||
Wynik wychodzi ( | )ln(x2+2) + ... | |
2 |
1 | ||
Natomiast mi po scałkowaniu wychodzi wynik od razu ze stałą ( | )ln((x2+2)2) + ... | |
4 |
1 | 2 | ||
ln((x2+2)2) + ... = | ln(x2+2) + ... −− to są podstawowe własności logarytmów. | ||
4 | 4 |
x3 | ||
∫ | dx | |
(x2+2)2 |
1 | ||
xdx= | dt | |
2 |
1 | t−2 | 1 | dt | dt | |||||
∫ | dt= | ∫ | −∫ | ||||||
2 | t2 | 2 | t | t2 |
1 | 1 | |||
= | + | ln|t|+C | ||
t | 2 |
1 | 1 | |||
= | + | ln(x2+2)+C | ||
x2+2 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |