rozwiąz równanie na liczbach zespolonych
Mateusz: dane jest równanie:
z3=(i*z+1)3
Wiem,żeby rozwiązać to można sobie ułatwić i sprowadzić liczbę zespoloną do p.wykładniczej.
Ale moje pytanie brzmi:
Czy mogę pozbyć się trzeciej potęgi jak gdyby nigdy nic? Czy w przypadku liczb zespolony będzie
jakiś haczyk?
9 gru 18:51
PW: Zły pomysł.
Sprawdzamy czy z=i jest rozwiązaniem, a że nie jest − dzielimy przez iz+1≠0 i dostajemy
równoważne równanie
a więc liczby postaci
stanowią pierwiastek trzeciego stopnia z jedynki − rozwiązania znamy.
9 gru 19:02
Mila:
Nie możesz . Masz równanie trzeciego stopnia, to będą 3 rozwiązania.
Jeśli zapiszesz :
z=iz+1 to otrzymasz jedno rozwiązanie.
Rozwiązuj jak podpowiada PW.
Gdy rozwiążesz, to mogę podać inny sposób, porównasz.
9 gru 19:07
Mateusz: Moglibyście pomóc?
nie wiem co robić dalej po przeprowadzeniu do postaci podanej przez PW
10 gru 23:41
Mila:
z
3=(i*z+1)
3⇔
z
3−(i*z+1)
3=0 teraz wzór a
3−b
3=(a−b)*(a
2+ab+b
2)
(z−iz−1)*[z
2+z*(iz+1)+(iz+1)
2]=0
z−iz−1=0 lub (z
2+iz
2+z+i
2z
2+2iz+1)=0
z*(1−i)=1 lub z
2+iz
2+z−z
2+2iz+1=0⇔iz
2+(1+2i)*z+1=0
z*(1−i)*(1+i)=1+i lub Δ=(1+2i)
2−4i=1+4i−4−4i=−3=i
2*3
| | −1−2i−i√3 | | −1−2i+i*√3 | |
z*(1−i2)=1+i lub z= |
| lub z= |
| |
| | 2i | | 2i | |
| | 1+i | | −1−2i−i√3 | | i | | −1−2i+i*√3 | | i | |
z= |
| lub z= |
| * |
| lub z= |
| * |
| |
| | 2 | | 2i | | i | | 2i | | i | |
dokończ te dwa rozw. (i
2=−1)
Dobranoc
11 gru 00:01