matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pole trójkąta
deltoid :
Oblicz pole trójkąta równobocznego wpisanego w okrąg o promieniu r = 8√3
9 gru 18:37
Jolanta:
jaki jest związek miedzy promieniem a wysokoscia trókata?
9 gru 18:38
Janek191:
2
h = 8
√
3
3
√
3
h = a *
2
a
2
√
3
P =
4
9 gru 18:41
Jolanta:
2
jeżeli trójkat równoboczny wpisany jest w okrąg to R=
h
3
1
jeżeli trójkat równoboczny opisany jest na okręgu to r=
h
3
9 gru 18:45
Eta:
R=2r=8
√
3
⇒ r=4
√
3
P=3r
2
√
3
= 3*16*3
√
3
P=144
√
3
=======
9 gru 18:52