Oblicz pochodną drugiego rzędu funkcji:
Beton: Oblicz pochodną drugiego rzędu funkcji:
y=cos(x2+1)*tg(x2−1)
Wiem jedynie, że poprawny wynik to y''=2cos(x2+1) − 4x2sin(x2+1), niestety nie mam pojęcia
jak do tego dojść
9 gru 17:52
Janek191:
Oblicz kolejno :
y ' i y "
9 gru 18:50
aa:
y = cos(x
2 + 1)tan(x
2 − 1)
y = uv u = cos(w) w = x
2 + 1 v = tan(z) z = x
2 − 1
y' = [uv]' = [u]'v + u[v]' =
(1)
u' = [cos(w)]' = −sin(w) * [w]' =
(2)
w' = [x
2 + 1] = 2x
| | 1 | |
v' = [tan(z)]' = |
| * [z]' = (3) |
| | cos2(z) | |
z' = [x
2 − 1]' = 2x
(2) = −2xsin(x
2 + 1)
| | 2xcos(x2 + 1) | |
(1) = −2xsin(x2 + 1)tan(x2 − 1) + |
| = |
| | cos2(x2 − 1) | |
| | cos(x2 + 1) | |
= 2x(−sin(x2 + 1)tan(x2 − 1) + |
| ) |
| | cos2(x2 − 1) | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | cos(x2 + 1) | |
y' = 2x(−sin(x2 + 1)tan(x2 − 1) + |
| ) |
| | cos2(x2 − 1) | |
y' = uv u = 2x v = w+z
w = −ab a = sin(c) c = x
2 + 1 b = tan(d) d = x
2 − 1
| | e | |
z = |
| e = cos(c) f = g2 g = cos(d) |
| | f | |
i jechane ...
9 gru 18:55