Oblicz w(10) nie wyznaczając a_1 a_2 a_3 a_4
Random: w(x) = x5 + a1*x4 + a2*x3 + a3*x2 + a4*x
w(2) = 2
w(4) = 4
w(6) = 6
w(10) = ?
9 gru 17:48
Adamm:
może być dowolną liczbą rzeczywistą
9 gru 17:55
Random: Skąd taki wniosek? Sama odpowiedź to żadna odpowiedź
9 gru 17:58
ABC: Gdybyś dodał warunek w(8)=8 to jest takie eleganckie rozwiązanie

Zauważamy że W(0)=0
Rozważamy wielomian pomocniczy P(x)=W(x)−x
widzimy że P(0)=0, P(2)=0, P(4)=0, P(6)=0, P(8)=0
oraz P(x) ma współczynnik 1 przy najwyższej potędze
Stąd P(x)=x(x−2)(x−4)(x−6)(x−8)
P(10)=10*8*6*4*2=3840
W(10)=3840+10=3850
9 gru 18:24
Random: ABC − Oczywiście taki warunek był zawarty w treści, bardzo przepraszam, że go nie zapisałem
9 gru 18:26
Random: W ostaniej linijce napisałeś:
W(10)=3840+10=3850
Nie powinno być
W(10)=3840−10=3830
?
9 gru 18:32
ABC: nie , gdyż W(x)=P(x)+x
9 gru 18:39