Porządek częściowy
algebra: W zbiorze X = {0,1} × D10 definiujemy relację porządku:
(x,y) ⊂ (z,t) <=> x ≤ z ∧ y|t
(a) narysować diagram tej relacji
(b) Wyznaczyć elementy maksymalne i minimalne zbioru X\{(0,1), (1,10)}
(c) Wyznaczyć ograniczenia dolne, górne infimum i supremum zbioru {(1,2),(0,10)}
(d) Czy ten porządek jest liniowy?
Proszę o pomoc, nie byłem na zajęciach z porządków i nie do końca trafia do mnie wiedza z
innych stron
(nie na tyle żebym sam mógł dojść do rozwiązania)
9 gru 17:17
Pytający:
D10=?
9 gru 17:29
algebra: Chodzi chyba o pary (0,1), (0,2), (0,3)... itd aż do górnej (10,10)
9 gru 17:52
Pytający:
Zakładając, że D
10={1,2,3,4,5,6,7,8,9,10}:
(a)
https://i.ibb.co/1nKDtMY/g1.png (elementy
minimalne,
maksymalne)
(b)
https://i.ibb.co/18BBH9s/g2.png (elementy
minimalne,
maksymalne)
(c)
https://i.ibb.co/vPZV78f/g3.png (ograniczenia
dolne,
górne)
inf {(1,2),(0,10)} = (0,2)
sup {(1,2),(0,10)} = (1,10)
(d) nie jest, nie wszystkie elementy są porównywalne
9 gru 23:32