2 punkty, daj wzor prostej
tomek3: Podane współrzędne dwóch punktów − podaj wzór prostej
Niby banał, ale nie chce wyjść.
A(−9,8) i B(15,8)
z równania kierunkowego wychodzi 0=−24 więc przerzucamy się na rownanie ogóolne
−9A+8B+C=0
15A+8B+C=0
Odejmuję stronami :
−24A=0
A=0
i klops...
9 gru 17:05
tomek3: chwilka, wyjdzie y=8?
9 gru 17:10
Eta:
Jeżeli A(x
A, y
A) , B(x
B,yB)
dla x
A=x
B prosta AB ma równanie x=x
A
dla y
A=y
B prosta AB ma równanie y=y
A
to tyle
dla x
A≠x
B i y
A≠y
B
| | yB−yA | |
prosta AB ma równanie y= |
| ( x−xA) +yA |
| | xB−xA | |
| | yA−yB | |
a= |
| −− współczynnik kierunkowy prostej AB |
| | xA−xB | |
9 gru 17:32
tomek3: Dzięki
9 gru 17:35