zbadaj zbieżność szeregu
KP: | | n! | |
Mam szereg: ∑∞n=1 |
| . |
| | nn | |
Jak korzystam z kryterium de Alamberta to dochodzę do miejsca, gdzie otrzymuję
| | 2(2n+1)nn | |
|
| . i dalej nie wiem co z tym zrobić |
| | (n+1)n | |
9 gru 17:03
the foxi:
| (n+1)! | | nn | | (n+1)nn | | nn | | n | |
| * |
| = |
| = |
| =( |
| )n |
| (n+1)n+1 | | n! | | (n+1)n(n+1) | | (n+1)n | | n+1 | |
wniosek?
9 gru 17:07
KP: | | (2n)! | |
sorki− w wyjściowym szeregu powinno być ∑∞n=1 |
| |
| | nn | |
9 gru 17:11
the foxi:
tak naprawdę to nie mam pojęcia, w jaki sposób otrzymałeś takie cudo
9 gru 17:11
the foxi:
ach, już jasne, to rozpisuję na nowo
9 gru 17:11
the foxi:
| (2n+2)! | | nn | | 2(2n+1)(n+1)nn | | n | |
| * |
| = |
| =2(2n+1)( |
| )n |
| (n+1)n(n+1) | | (2n)! | | (n+1)n(n+1) | | n+1 | |
...a to oczywiście dla n≥1 jest mniejsze od 1 i większe od 0

w gruncie rzeczy otrzymałem to co Ty, wystarczyło czynniki podniesione do potęgi n "zawinąć" i
wysunąć odpowiedni wniosek, teraz zauważyłem.
9 gru 17:19
KP: czy analogicznie będzie z różnymi ,,kombinacjami" potęgi jak choćby w szeregu ∑
∞n=1
9 gru 17:24
Adamm: @foxi przecież to dąży do ∞
9 gru 17:25
KP: | | n | |
po obliczeniach daje to 2(2n+1)( |
| )2n |
| | n+1 | |
9 gru 17:26
the foxi:
| | n | |
racja, Adamm, przez przypadek uznałem, że |
| dąży do 0  |
| | n+1 | |
9 gru 17:27
KP: ok. już widzę, podstawiłem dowolne liczby pod to co liczył @fixi − to rzeczywiście dąży do
nieskończoności.
9 gru 17:31
KP: czyli szereg jest rozbiezny
9 gru 17:31
Adamm:
@KP
| | n | | (2n+2)(2n+1) | | 12 | |
powinieneś dostać 3 ( |
| )2n |
| → |
| > 1 |
| | n+1 | | (n+1)2 | | e2 | |
szereg jest rozbieżny
9 gru 17:36
KP: tak, jest jak piszesz, pomyliłem się.
9 gru 17:45