Równanie różniczkowe o zmiennych rozdzielonych
Asia: Obliczyć równanie o zmiennych rozdzielonych:
(1+y)xdx + y(1−x)dx = 0
Nie wiem czy dobrze to liczę, bo wynik wychodzi mi y= −lnx + x − lny
Proszę o pomoc..
15 lut 19:25
Basia: tam na pewno nie występuje dwa razy dx; musi być dy; gdzie ?
15 lut 19:30
Asia: tak tak, przepraszam, zamiast pierwszego dx jest dy.
15 lut 19:35
Basia:
(1+y)xdy = −y(1−x)dx
∫(
1y+1) dy = ∫(1−
1x) dx
ln|y|+y = x−ln|x|
no i chyba tyle, chociaż nie jestem pewna
15 lut 19:46
Asia: Czyli tak jak myślałam, dziękuję pięknie!
15 lut 19:47