Stereometria
matlamp: Na półsferze o promieniu R leżą dwa styczne do siebie okręgi o promieniu r.Wyznacz największą
odległość między dwoma punktami należącymi do tych okręgów.
9 gru 16:30
Eta:

d
max=|AB|=2R i 2r=R
√2 ⇒ R=
√2r
to d
max=2R=2
√2r
============
9 gru 17:20
matlamp: Łuk AC nie powinnien miec dlugosc 2r zamiast odcinka AC, skoro okregi leza na polsferze?
9 gru 17:34
Eta:
Średnica |AC|=2r
9 gru 17:46
Eta:
Weź pomarańczę przekrój na pół i połóż na stole
Teraz odetnij z obydwu stron dwie części styczne w punkcie C
i w punktach najdalej wysuniętych A i B na kole wielkim półsfery
W przekroju otrzymasz trójkąt prostokątny i równoramienny
................
jak pisałam wyżej
9 gru 17:52
Mila:

|EP|=x, 0<x≤R
1) W ΔCOE:
(2r)
2=R
2+R
2−2R
2cosα
2) w ΔOPE:
x
2+y
2=R
2
3)
=======================
4) dla przypadku 2r=R
√2 mamy:
|DE|=2R
9 gru 20:54
Eta:
W treści przeczytałam : "wyznacz największą odległość
9 gru 21:10