Zielona Gałązka: 1. Zastosuj wzór na wysokość Δ równobocznego h= a pierwiastek z 3 przez 2.
Zapisz równanie:
8 pierw z 3 = a pierwiastek z 3/ przez 2
pomnóż na ulos jak proporcję − wtedy obliczysz bok a.
teraz tylko podstaw do wzoru na pole i obwód Δ
2. Jeśli to jest zadanie z liceum to prosto:
sin 30 stopni = 12/a
podstawiasz za sinusa 30 stopni =1/2
1/2 = 12/a proporcja
więc a=24
w podobny sposób wyliczysz z cosinusa drugą przyprostokątną "b"
Teraz wystarczy podstawić do wzoru na pole i obwód Δ
Jeśli jednak jesteś w gimnazjum, to zadanie należy wykonać z zależności w Δ równobocznym.
Gdy dorysujesz do kąta 30 stopni symetrycznie taki sam trójkąt, to otrzymasz Δ równoboczny

I zobaczysz, że odcinek o długości 12 jest połową jego boku.
Wobec tego bok a=24 a druga przyprostokatna (tego połowicznego Δ prostokątnego to wysokość h= a
pierwiastek z 3/ przez 2.
Przepraszam ale nie jestem zbyt mocna w znakach, które tutaj by ułatwiły Ci to rozwiązanie.
Zrób rysunek i zobaczysz, że to nie jest trudne zadanko.
Pozdrawiam.