Janek191:

x
2 + y
2 −2 x = 0
(x − 1)
2 − 1 + ( y − 0)
2 = 0
(x −1)
2 + ( y − 0)
2 = 1
S = ( 1, 0) r = 1
y = a x + b ⇒⇒ a x − y + b = 0 A = ( 3, 0)
więc
3 a − 0 + b = 0 ⇒ b = −3a
Mamy zatem a x − y −3 a = 0
Odległość prostej od S = ( 1, 0) = r = 1, więc
I a*1 − 1*0 − 3 a I | |
| = 1 |
√a2 + 1 | |
I − 2 a I =
√a2 + 1
2 I aI =
√a2 + 1
4 a
2 = a
2 + 1
3 a
2 = 1
b =
√3 lub b = −
√3
zatem styczne mają równania:
| √3 | | √3 | |
y = − |
| x + √3 lub y = |
| − √3 |
| 3 | | 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Dokończ