Przedział wklęsłości lub wypukłości
Asia: Wyznacz przedział wklęsłości lub wypukłości dla funkcji f(x) = 2x − 2/x
Liczę pierwszą pochodną i wychodzi mi 2+2/x2
Liczę drugą pochodną : −4/x3 i nijak tego nie umiem przyrównać do zera...
15 lut 19:20
Basia:
bo to się nigdy nie równa 0
ta funkcja nie ma punktu przegięcia
natomiast
| | 4 | |
− |
| < 0 ⇔ x3>0 ⇔ x>0 ⇒ x∊(0;+∞) to f(x) jest wklęsła |
| | x3 | |
| | 4 | |
− |
| >0 ⇔ x3<0 ⇔ x<0 ⇒ x∊(−∞;0) to f(x) jest wypukła |
| | x3 | |
a punktu przegięcia nie ma, bo dla x=0 zarówno f(x) jak i jej pochodne nie są określone
15 lut 19:24
Asia: Dziękuję pięknie!
15 lut 19:27
Asia: Dostałam jeszcze jedno rozwiązanie tego zdania, wyliczone przez matematyczkę (nie twierdzę, że
jest dobrze) i proszę o opinię, które rozwiązanie będzie prawidłowe?
2x − 2/x = (2x2 − 2)/x
f'(x) = (2x2 + 2)/x2 (ze wzoru na iloraz funkcji) f'(x) * g(x) − f(x)*g'(x)
f"(x) = (2x3 − 4x)x4 (z tego samego wzoru)
i teraz licznik przyrównuje do zera: 2x3 − 4x = 0
2x(x2 − 2) =0
x1 = 0 x2= √2 x3= −√2
f" (x< −√2) <0 wklęsła
f" (−√2 <x < 0) >0 wypukła
f" (x> √2) > 0 wypukła
15 lut 20:30
Andrzej: dobre jest rozwiązanie Basi.
Howgh.
15 lut 21:24
Asia: a mógłbyś wytłumaczyć dlaczego?
15 lut 22:19
Andrzej: W tym drugim jest błędnie wyliczona druga pochodna.
15 lut 22:34
aldonka: wyznacz parametry a,b funkcji y=ax+b jesli jej miejscem zerowym jest liczba 5 a do
wykresu tej
funkcji nalezy A=(−7,2)
3 cze 17:23