Obliczyć Def. całki oznaczonej
msd: Oblicz, korzystając z definicji całki oznaczonej, oraz z tw. Leibnitza−Newtona dla c.
oznaczonej.
lim (15 +25 +35 +...+n5) / n6
n→∞
W mianowniku n6 licznik to ciąg sum.
Nie zapisałem według wzoru bo jest to wtedy nieczytelne.
Zidentyfikuj badany ciąg jako sumę całkową pewnej funkcji na pewnym przedziale
W jaki sposób to rozwiązać? Nie znam wzoru na n wyrazów do 5 potęgi.
9 gru 11:41
ABC: podam ci ten wzór ale tylko po to żebyś mógł wynik sprawdzić bo masz zrobić innym sposobem
| | n2(n+1)2(2n2+2n−1) | |
15+25+...+n5= |
| |
| | 12 | |
9 gru 12:29
Adamm:
| 1 | | 1 | | 25 | | n5 | | 1 | |
| *( |
| + |
| +...+ |
| ) → ∫01 x5 dx = |
| |
| n | | n5 | | n5 | | n5 | | 6 | |
9 gru 14:06
msd: lim (15 +25 +35 +...+n5) * 1/n6 =
n→∞
lim 1n*( (1n)5 + (2n)5 +...+(nn)5)
n→∞
gdzie Δxi = 1n
1 1
∫x5 dx = | x66 = 16 − 0 =16
0 0
Tylko na to wpadłem, ale nie wiem czy dobrze zrobiłem.
Jest jakiś zbiór zadań, w którym znajdę sposoby rozwiązywania tego typu zadań?
I skąd ten wzór na sumę tych wyrazów?
9 gru 14:16
msd: @Adamm
No właśnie wpadłem na to tylko zapisywałem to jakieś 15minut
9 gru 14:22