romb
Marta:
Obwód rombu jest równy 2p, zaś suma długości przekątnych jest równa m .
Wyznacz pole rombu .
9 gru 00:38
Blee:
| | p | |
skoro obwód to 2p ... to bok = |
| |
| | 2 | |
2x + 2y = m
układ dwóch równań ... wyznacz 'x' i 'y' (zależne od m i p)
podstaw do wzoru na pole rombu (z wykorzystaniem przekątnych)
9 gru 00:41
Eta:
f,e −− dł. przekątnych , a −− dł. boku
| | fe | |
f+e=m i 4a=2p ⇒2a=p i P= |
| |
| | 2 | |
| | fe | |
f2+e2=4a2 ⇒(f+e)2−2fe=p2⇒ m2−4* |
| =p2 |
| | 2 | |
===================
9 gru 00:46