Zbadaj liniową niezależność wektorów
Darek: Zbadaj liniową niezależność wektorów:
{x=[1,2,1],y−=[2,1,−1],z=[3,2,1]} w przestrzeni R3;
{x=[−1,3,0],y=[2,1,−1],z=[0,7,−1]} w przestrzeni R3;
{x=[1,2,1,0],y=[2,0,1,3],z=[−1,2,1,0],t=[0,0,1,1]} w R4;
{f(x) = sin2x, g(x) = cos(2x), h(x) = 2} w zbiorze funkcji ciągłych na [0, 1];
{x2 + x, 2, x − 1} w W2 przestrzeni wielomianów st. ≤ 2;
{x3−1,x2+x,1,x+1} w W3.
9 gru 00:04
jc: Sprawdź czy równanie
a(1,2,1)+b(2,1,−1)+c(3,2,1)=(0,0,0)
ma niezerowe rozwiązanie (jeśli tak, to wektory są liniowo zależne).
Inny sposób. Policz wyznacznik z macierzy
1 2 1
2 1 −1
3 2 1
Jeśli wyjdzie zero, to wektory są liniowo zależne.
9 gru 00:15