policz całke podstawieniem
asdf: policz całke podstawieniem
Robie podstawienie za x
2 = t ale nie umiem doprowadzic tego do konca. Mógłby ktoś mi pokazać
to?
8 gru 23:40
Bleee:
| | 5 | | 1 | |
Po postawieniu masz |
| ∫ |
| ds |
| | 2 | | √1+s2 | |
A czego jest to całka
8 gru 23:51
asdf: no napewno nie arcsin ani arctg i wlasnie nie wiem co z tym
8 gru 23:52
8 gru 23:52
Jerzy:
Wypadałoby pokazać, jak dojść do wyniku
8 gru 23:56
Adamm: arcsinh(x)
8 gru 23:57
asdf: hiperbolicznych nie mieliśmy, więc to raczej odpada.
Ale chciałbym właśnie żeby ktoś pokazał jak do tego dojść niż zapamiętywać kolejny wzór
9 gru 00:05
jc: Podstaw s=sh t. 1+sh2t = ch2t.
9 gru 00:10
asdf: No właśnie mówię, że hiperbolicznych nie bierzemy. A ćwiczeniowiec powiedział, że powinno się
dać podstawieniem...
9 gru 00:17
jc: No to powód, żeby poznać coś nowego.
| | 1 | | 1 | |
Możesz podstawić s= |
| (t+ |
| ), |
| | 2 | | t | |
jak podstawienie s=th t Ci się nie podoba.
9 gru 00:21
jc: Przy okazji, zupełnie nie rozumiem niechęci nauczycieli matematyki do funkcji
hiperbolicznych.
Za to w zadaniach można spotkać tak egzotyczne funkcje, jak y=3x lub y=log5x.
9 gru 00:24
Blee:
Uwaga do zapisu:
| | 1 | |
sec x = |
| (mocno ułatwia zapis ... mniej ułamków  ) |
| | cosx | |
| | 1 | |
∫ |
| dx = // x = tg s ; dx = (1 + tg2s) ds // = |
| | √1+x2 | |
| | 1+tg2s | |
= ∫ |
| ds = ∫ p{1 + tg2s) ds = ∫ √(sec s)2 ds = |
| | √1 + tg2s | |
| | sec s *(sec s + tg s) | |
= ∫ sec s ds = ∫ |
| ds = |
| | sec s + tg s | |
= // u = sec s + tg s ; du = (sins*sec
2s + sec
2s) ds = (tg s*sec s + sec
2s) ds = sec s(tg s
+ sec s) // =
| | 1 | |
= ∫ |
| du = ln |u| + C = ln | sec s + tg s| + C = (*) |
| | u | |
| | sin s | |
x = tg s −> x = |
| −> x = U{√1 − cos2s{cos2} −> x*cos s = √1 − cos2s −> |
| | cos s | |
| | 1 | |
−> x2*cos2s = 1 − cos2s −> (x2+1) = |
| = (sec s)2 −> sec s = √1 + x2 |
| | cos2s | |
(*) = ln |
√1+x2 + x| + C
mam nadzieję, że jak to 'na spokojnie' przestudiujesz to jakoś to przetrawisz
9 gru 00:27
Blee:
mała poprawka do literówek:
| | sin s | | √1 − cos2s | |
x = tgs −> x = |
| −> x = |
| −> .... |
| | cos s | | cos s | |
9 gru 00:29
Blee:
Uwaga dodatkowa:
| | 1 | | sin2x + cos2x | |
(tg x)' = |
| = (sec x)2 = |
| = tg2x + 1 |
| | cos2x | | cos2x | |
9 gru 00:30
Adamm:
| | 1 | | cosx | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx |
| | cosx | | 1−sin2x | |
podstawienie u = sinx jest chyba tutaj naturalniejsze
9 gru 00:30
asdf: Postaram się ogarnąć to, wielkie dzięki
9 gru 00:32