Zadanie nr 26 z próbnej matury Operonu z listopada 2018.
Bogdan:
Zadanie nr 26 z próbnej matury Operonu z listopada 2018.
W trapezie ABCD przekątne przecinają się w punkcie P. Punkt P dzieli przekątne na odcinki
długości: AP = 8, PC = 3 i |BP|=12. Długości podstaw AB i CD trapezu różnią się o 15.
Oblicz długość odcinka DP oraz długości podstaw AB i CD trapezu.
Czy to zadanie ma rozwiązanie?
8 gru 23:29
Mila:
Warunek Δ nie jest spełniony.
8 gru 23:36
Bogdan:
Operon podał w kluczu odpowiedzi rozwiązanie:
"Rozwiązanie bezbłędne: podanie długości wszystkich szukanych odcinków: |DP| = 4,5;
|CD| = 9; |AB| = 24".
8 gru 23:47
Mila:
Tak wychodzi, ale jest bez sensu (?)
3+4.5<9
8+12<24
8 gru 23:54
Eta:
Hehe

No i ludzie z Operonu dali "plamę"
9 gru 00:00