pole
mateusz: w trójkąt prostokątny o kątach 600 i 300 wpisano kwadrat o polu 36. Oblicz obwód i pole tego
trójkąta.
8 gru 21:41
Eta:
8 gru 21:46
mateusz: Bardzo dziękuję
8 gru 21:49
Eta:
8 gru 21:51
Janek191:

x
2 = 36
x = 6
| b + 6 | | √3 | |
| = tg 30o = |
| |
| a + 6 | | 3 | |
oraz
Dokończ
8 gru 21:52
Bleee:
Przepraszam... Ale czemu oboje zalozyliscie że kwadrat jest właśnie tak wpisany? W treści
zadania nie ma podane w jaki sposób ów kwadrat został wpisany, może przecież mieć także jeden
bok wspólny z przeciwprostokatna a tylko wierzchołki będą leżeć na przyprodtokatnych
Tak wiem... Czepiam się
8 gru 22:49
Eta:
bo taki jest "ładny"
8 gru 23:15
Mila:
8 gru 23:15
Blee:
Wręcz przepiękny

ale to nie jedyny jaki może być
9 gru 00:07
Eta:
2 przypadek
9 gru 00:33