Wariancja 2/x +4
Szawiel: Cześć,
Mamy daną gęstość g(x) na przedziale [a,b] i musimy policzyć Var(2/x+4), mógłbym liczyć na
jakąś podpowiedź?
Wydaje mi się że muszę policzyc EY=∫1/x2 *g(x) dla przedziału gęstości oraz EY2=∫1/x2 *g(x)
też dla przedziału a następnie wstawiam do wzoru VarY=4EY2−4(EY)2, dobrze rozumuję?
8 gru 20:16
Adamm:
| | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Var( |
| +4) = 4Var( |
| ) = 4E( |
| )−4(E( |
| ))2 |
| | X | | X | | X2 | | X | |
| | 1 | | 1 | |
E( |
| ) = ∫ab |
| g(x) dx |
| | X2 | | x2 | |
| | 1 | | 1 | |
E( |
| ) = ∫ab |
| g(x) dx |
| | X | | x | |
8 gru 20:27