lnx | ||
f(x)= | ||
√x |
1 | 1 | |||
f'(x)= − | x−3/2*ln(x)+x−1/2* | |||
2 | x |
1 | ||
... = x−3/2(− | lnx+1) = x−3/2(lnx−1/2+lne) = x−3/2ln(ex−1/2) | |
2 |
ln(x) | ||
y = | ||
√x |
u | ||
y = | u = ln(x) v = √x | |
v |
u | [u]'v − u[v]' | |||
y' = [ | ]' = | = (1) | ||
v | v2 |
1 | ||
u' = [ln(x)]' = | ||
x |
1 | ||
v' = [√x]' = | ||
2√x |
|
| |||||||||||||||||||||||||||
(1) = | = | = | ||||||||||||||||||||||||||
(√x)2 | x |
|
| 2 − ln(x) | ||||||||||||||||||||||
= | = | = | = | |||||||||||||||||||||
x | x | 2x√x |
2 − ln(x) | ||
= | ||
2√x3 |
2 − ln(x) | ||
y' = | ||
2√x3 |
u | ||
y' = | u = 2 − ln(x) v = √w w = x3 | |
2v |
u | 2[u']v − 2u[v]' | |||
y'' = [ | ]' = | = (1) | ||
2v | (2v)2 |
1 | ||
u' = [2 − ln(x)]' = − | ||
x |
1 | ||
v' = [√w]' = | * [w]' = (2) | |
2√w |
1 | 3x2 | 3√x3 | ||||
(2) = | * 3x2 = | = | ||||
2√x3 | 2√x3 | 2x |
| |||||||||||||||||
(1) = | = ... | ||||||||||||||||
(2√x3)2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |