g.analityczna
ciekawski: Hej!
Punkty A=(3,1), B=(7,3) są kolejnymi wierzchołkami kwadratu ABCD.Wyznacz współrzędne
wierzchołka C tego kwadratu.
Mógłby ktoś podać mi jakieś wskazówki jak rozwiązać te zadanie beż używania wektorów?
15 lut 19:16
ciekawski: Pokusi się jakiś miłośnik geometrii analitycznej?

15 lut 20:51
mati: To próbuj na odległość punktu od prostej lub ew. długość odcinka.
Można by też spróbować przez środek przekątnych ale w tym przypadku nie mamy przeciwległych
punktów, więc odpada.
Pzdr.
M
15 lut 22:06
15 lut 22:14
Spike:
1) Oblicz prostą przechodzącą przez te dwa punkty
2) Oblicz prostą prostopadłą do obliczonej prostej i przechodzącą przez punki B (dlaczego B? bo
jakbyś wstawił do A, to obliczyłbyś prostą przechodzącą przez punkt D). Prosta ta przechodzi
przez punkt C. Prosta ma postać y=ax+b ( podstawiłem tutaj wzór ogólny, tobie wyjdzie
konkretny) będzie to potrzebne do punktu 4.
3)Podstaw za C(x,y).
4) Teraz za wsp. y w punkcie C podstaw wzór z obliczonej prostej z punktu 2, czyli C wygląda
tak: C(x, (ax+b)).
5) I teraz wzór na długość odcinka. Musi to tutaj wyglądać tak, że odcinek IABI=IBCI
Tyle. Obliczasz.
*Chciałeś, bez wektorów
15 lut 22:18
ciekawski: Dzięki , dzięki zaraz biorę się za analizę !
15 lut 22:25
Spike: Tylko teraz nie jestem na 100% pewien, czy wyjdą dwa wyniki. Bo są dwa możliwe rozwiązania.
Jeśli liczyłbyś z iloczynu skalarnego to na pewno wyjdzie Ci poprawnie.
15 lut 22:26