funkcje
Natalia: Wytłumaczy mi ktoś dlaczego tu wychodzi taki wynik ?
Dana jest funkcja f(x) = { 1/x jesli x nalezy do ( −∞, −1)
x3 jesli x nalezy do (−1 , 2)
f(−√3) = 1/(−√3) = −√3/3 (dlaczego w mianowniku wychodzi 3 )
f(√3) = (√3)3 = 3√3 ( dlaczego tutaj wychodzi 3√3 )
f(−√3) + f(√3) = √3/−3 + 3√3 = 8√3/3 ( i tego kompletnie nie rozumiem dlaczego tu
wychodzi 8√3/3 )
Jakby ktoś wytłumaczył z góry dziękuje
8 gru 18:26
Benny: Pokaż jak Twoim zdaniem powinno wyglądać to zadanie.
8 gru 18:28
Tadeusz:
... a wiesz co to usuwanie niewymierności z mianownika?
8 gru 18:31
plpg: ad 1)
−
√3 jest < −1 więc f(x) dla takiego x to 1/x
| 1 | |
| − to jest jakaś liczba, ale z nieznanego mi powodu wszyscy każą usuwać |
| −√3 | |
niewymierność z mianownika
robi się to tak aby pierwiastek w mianowniku się zamienił na liczbę pod pierwiastkiem :
| 1 | | √3 | | √3 | |
| * |
| = |
| (bo √3 * √3 = 3) |
| −√3 | | √3 | | −3 | |
| | √3 | |
zauważ, że |
| = 1 bo wartość musi zostać taka sama |
| | √3 | |
ad 2)
(
√3)
3 =
√3*
√3*
√3 = 3 *
√3 (tak dzialaja pierwiastki)
ad 3)
| | √3 | | √3 | | 9 √3 | | 8 √3 | |
|
| + 3 √3 = − |
| + |
| = |
| |
| | −3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
(wyciągnięcie minusa z mianownika i sprowadzenie 3
√3 do wsólnego
mianownika aby dodać ułamki)
8 gru 18:37
Natalia: dzieki wielkie plpg strasznie mi pomogles
8 gru 19:23