matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zapisz liczbę zespoloną w postaci tryg.
Mateusz:
mamy przykład 1+i*tgx
1
wyliczyłem |z|=
− rozpisuję na dwa przypadki wedle przedziału x
|cosx|
i zobaczyłem, że według wzoru z=x+y*i x=1 oraz y=tgx\ i co dalej? przyrównuję, że cos x = 1/|z| oraz sin x = tgx/|z| ? Mam wtedy wyliczać kąt x?
8 gru 17:56
jc:
cos x + i sin x
z=
, cos x > 0
cos x
cos (x+π) + i sin (x+π)
z=
, cos x < 0
(−cos x)
8 gru 18:20
Mateusz:
Dzięki wielkie, już wszystko rozumiem!
9 gru 12:27