Zbiór rozwiązań nierówności
Dwite: Zbiór rozwiązań nierówności (x2 − 11x + 24)(x − 12) < 0 zawiera przedział:
A.(3, + niesko.)
B.(2,3)
C.(7,12)
D.(11,+niesko.)
Z góry dzięki za odpowiedź !
8 gru 16:01
plpg:

x
2−11x+24 = 0 v x = 12
z pierwszego z delty
x = 8 v x = 3
wiec x = 8 v x = 3 v x = 12
i rysunek
z rysunku wynika, że x ∊ (−
∞, 3) u (8, 12)
8 gru 16:14
xy:
wyznacz pierwiastki wielomianu x2−11x+24
dla x−12 juz masz, ze x=12
8 gru 16:15
Dwite: Też mi tak wychodzi a nie ma takiej odpowiedzi jak x ∊ (−∞, 3) u (8, 12).
8 gru 16:22
plpg: "zawiera przedział"
to znaczy, który z przedziałow w odpowiedzi zawiera się w (−∞, 3) u (8, 12) ?
8 gru 16:25
xy: odp. B
8 gru 16:27
Dwite: Słuszna uwaga, dzięki za pomoc !
8 gru 16:32