matematykaszkolna.pl
pochodna - styczna do wykresu funkcji ognioziejka: Witam, Mam problem z takim zadaniem: Dana jest funkcja y=x3 − 6x2 + 5x +2 Wyznacz równanie stycznej do wykresu tej funkcji, która ma najmniejszy współczynnik kierunkowy i która przechodzi przez punkt A = (−1,7). Próbowałam robić to tak: wyliczyłam f’(x0) i podstawiłam do wzoru na styczną do wykresu funkcji (razem z punktem A) ale wyszło mi równanie w którym nie potrafię znaleźć pierwiastków. Jest jakaś inna metoda rozwiązania?
8 gru 14:17
the foxi: f(x)=x3−6x2+5x+2 f'(x)=3x2−12x+5 nie musisz znajdować miejsc zerowych pochodnej, jedyne, czego potrzebujesz, to jej najmniejsza wartość emotka
8 gru 14:31
Jerzy: To po co podano warunek,że ma przechodzić przez punkt A ?
8 gru 15:16
ognioziejka: dzięki wielkie! a potem co z tym punktem A? mam go podstawić do y−f(x0)=f’(x0)(x−x0)?
8 gru 16:07
iteRacj@: f'(x)=3x2−12x+5=3x2−12x+12−7=3(x2−2*2*x+22)−7=3(x−2)2−7 Pochodna osiąga minimum równe (−7) dla argumentu 2 i to jest najmniejsza możliwa wartość współczynnika kierunkowego stycznej do wykresu tej funkcji. Ale styczna o współczynniku kierunkowym a=−7 nie przechodzi przez pkt A = (−1,7). Widać to na ilustracji https://www.geogebra.org/classic/yfd9egpm . (jest to przeróbka ogólnodostępnych materiałów geogebry https://www.geogebra.org/m/nKyN7BeF innego autora) Jeśli przesunąć wskaźnik xo≈0,76 to styczna przejdzie przez pkt A, to wzoru tej stycznej należy szukać.
8 gru 16:31
ognioziejka: nie rozumiem, co mam zrobić ze wskaźnikiem x0? w jaki sposób mogę go przesunąć?
8 gru 16:36
iteRacj@: Napisałam o tym przesunięciu w geogebrze tylko dla zilustrowania zagadnienia. Chodziło mi o przesunięcie na planszy myszką wskaźnika xo do wartości około 0,76 tak, żeby było widać, istnieje prosta przechodząca przez dany punkt o współczynniku ujemnym. Trzeba go oczywiście obliczyć.
8 gru 16:43
ognioziejka: okay, teraz już rozumiem. dziękuję! emotka
8 gru 16:50
ognioziejka: chyba jednak nie wiem.. jak mogę wyznaczyć kolejną prostą? jeśli szukam w pochodnej, to następnym minimum jest 2+21/3, ale wtedy współczynnik kierunkowy wychodziłby dodatni..
8 gru 17:07
iteRacj@: Graficzne przestawienie zagadnienia pomaga szukać i sprawdzać rozwiązania, dlatego je zapronowałam jako pomoc dla wyobrażni. Ja nie widzę innej metody obliczenia niż ta, którą podałaś 14:17 równanie stycznej przechodzacej przez szukany pkt styczności i A = (−1,7) yo=a(xo+1)+7 równanie funkcji pochodnej w pkcie styczności a=3(xo)2−12(xo)+5 równanie wyjściowej funkcji w pkcie styczności yo=(xo)3−6(xo)2+5(xo)+2 Z tego układu otrzymuję równanie 2(xo)3−3(xo)2−12(xo)+10=0 pierwiastki (czyli punkty styczności) mają straszną postać, Mariusz na pewno sobie z nimi poradzi, ja już nie. Wolfram jeszcze daje radę https://www.wolframalpha.com/input/?i=2x%5E3-3x%5E2-12x%2B10%3D0 ale to nie poprawia sytuacji (kliknij solutions → exact forms). No i widać, że najmniejszy współczynnik kierunkowy jest dla xo≈2,95 a nie a tak jak podałam wcześniej. Może ktoś poda jakieś proste rozwiązanie. Albo z tego układu równań od razu wyliczy a, bez liczenia xo.
8 gru 17:46