Sprawdź określoność form kwadratowych
Patryk: Sprawdzić określoność form kwadratowych
a)f(x,y)=−x2 +xy−y2,
b) f(x,y,z)=2x2 +y2 −4xy−4yz,
c) f(x,y,z,t)=−x2 +2xy−2y2 +yt−3z2 −3zt−4t2 .
8 gru 12:29
jc: −x2+xy−y2=−[(x−y)2 + x2+y2]/2, forma ujemnie określona
2x2+y2−4xy−4yz=(y−2x−2z)2 − 2x2 − 4z2, forma nieokreślona
−x2 +2xy−2y2 +yt−3z2 −3zt−4t2 = . . .
8 gru 12:48
grzest:
c) −x
2 +2xy−2y
2 +yt−3z
2 −3zt−4t
2 forma ujemnie określona
https://www.wolframalpha.com/input/?i=Is+%7B%7B-1,1,0,0%7D,+%7B1,-2,0,1%2F2%7D,%7B0,0,-3,-3%2F2%7D,%7B0,1%2F2,-3%2F2,-4%7D%7D+negative+definite%3F
8 gru 15:33
Benny: a) w postaci macierzowej wygląda tak
| | 3 | |
Widać, że kolejne minory wiodące to −1 i |
| , więc ujemnie określona. |
| | 4 | |
b)
[2 −2 0]
[−2 1 −2]
[0 −2 0]
minory to: 2, −2, −8 − forma nieokreślona
c)
[−1 1 0 0]
minory: −1, 1, −3, 9 − forma ujemnie określona
8 gru 15:46