Metodą przekształceń elementarnych wyznaczyć macierz odwrotną
Pati: Metodą przekształceń elementarnych wyznaczyć macierz odwrotną do macierzy
A=1 1 0
1 0 1
1 1 1
B= 1 4 1
2 9 1
3 9 7
C=1 2 3
0 1 1
1 −1 1
D= 1 2 1 0
−1 −1 0 0
2 0 1 2
0 1 −1 −1
8 gru 12:28
xy: nawet jesli wiemy jak to zrobic to nikomu sie nie chce tutaj meczyc,
bo ciezko sie pisze na komputerze takie rzeczy.
Predzej na kartce...
8 gru 16:10
Jan: Aby odwrócić macierz za pomocą przekształceń elementarnych musisz zapisać macierz rozszerzoną
tzn. [A|I] Gdzie I to macierz jednostkowa! Musisz tak manipulować ( na wierszach) aby macierz
A przekształcić w macierz jednostkową. Jesli to zrobisz to prawa czesc macierzy rozszerzonej
bedzie wlasnie macierzą A (−1)
8 gru 16:16
Jan: A(−1)
8 gru 16:17
Pati: xy a nie nie, nie chciałam żeby ktoś to rozwiązywał w całości, jedynie jakieś wskazówki jak się
w ogóle do tego zabrać
8 gru 21:26
Mila:
Metoda bezwyznacznikowa.
1 1 0 ||1 0 0
1 0 1 || 0 1 0
1 1 1 || 0 0 1
Dopisujesz macierz jw.
Pierwszą trzeba przekształcić aby wyzerować zostały wszystkie elementy oprócz przekątnej .
Po kolei: w3−w1
1 1 0 ||1 0 0
1 0 1 || 0 1 0
0 0 1|| −1 0 1
−−−−−−−−−−− w2−w1
1 1 0 ||1 0 0
0 −1 1 || −1 1 0
0 0 1|| −1 0 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− W2−w3
1 1 0 ||1 0 0
0 −1 0|| 0 1 −1
0 0 1|| −1 0 1
−−−−−−−−−−−−−−w1+w2
1 0 0 ||1 1 −1
0 −1 0|| 0 1 −1
0 0 1|| −1 0 1
−−−−−−−−−−−−−−−w2*(−1)
1 0 0 ||1 1 −1
0 1 0|| 0 −1 1
0 0 1|| −1 0 1
odwrotna to
1 1 −1
0 −1 1
−1 0 1
8 gru 21:56