aa
Hugo: ile jest liczb 4 cyfrowych niepodzielnych przez żadną z liczb 4, 7 i 14,
wynik = 9000− 1285+2250+642−321−160−107+160 =/= (klucz do zadania) 5786
co robie źle

?
9000/7 = 1285
9000/4 = 2250
9000/14 = 642
9000/28 = 321
9000/56 = 160
9000/84 107
9000/(7*4*14) = 160
8 gru 03:31
Hugo: kurczaki wyszło

trzeba NWW(....) gdy mamy kilka składników
8 gru 03:53
Hugo: a zastanawia mnie jedna rzecz:
podzielnych przez co najmniej jedną z liczb 3, 5 i 7
i
podzielnych przez 3, 5 i 7
czy te dwa zdania mają różnice? czy to to samo?jeżeli się różnią to czy mógłby mi ktoś wskazać
czym?
8 gru 03:58
Pytający:
x podzielne przez 3, 5 i 7 ⇔ (x=3k ∧ x=5m ∧ x=7n) ⇔ x=k*NWW(3,5,7)
x podzielne przez co najmniej jedną z liczb 3, 5 i 7 ⇔ x=3k ∨ x=5m ∨ x=7n
8 gru 14:15
Adamm:
|A4c∩A7c∩A14c| = 9*103−|A4∪A7∪A14| = 9*103−|A4∪A7|
|A4∪A7| = |A4|+|A7|−|A28|
|A4| = [9999/4]−[999/4] = 2499−249 = 2250
|A7| = [9999/7]−[999/7] = 1428−142 = 1286
|A28| = [9999/28]−[999/28] = 357−35 = 322
|A4∪A7| = 3214
|A4c∩A7c∩A14c| = 5786
8 gru 14:30