Dla jakich parametrów funkcja jest różniczkowalna
Przemek: Cześć. Mam do policzenia wartości parametrów a,b,c,d dla których funkcja jest różniczkowalna.
f(x):
ax+b dla x≤1
a
2+c dla x<1≤2
Badam sobie f'(1+), f'(1−), f'(2−), f'(2+).
Dla
f'(1+) = 2a
f'(1−) = a
f'(2+)= 2d
f'(2−) = 4a
Nie za bardzo rozumiem co mam dalej zrobić. W zeszycie mam zapisane np:
2a = a i −b+c=0
a+b=a+c
To dla f'(1+), f'(1−), ale skąd to się bierze to nie mam pojęcia.
8 gru 02:00
ICSP: ciągłość.
8 gru 09:50
xy: badasz ciaglosc i wartosc w punkcie
np. dla x = 1
sprawdzasz czy
f(1+) = f(1+) = f(1)
f(1+) i f(1−) juz masz
f(1) to podstawiasz jedynke za x dla zbioru ktory ja posiada
np. masz ax+b dla x ≤ 1 (czyli dokladnie tutaj mamy jedynke)
wiec podstawiamy
f(1) = a*1+b
8 gru 12:33
8 gru 12:37
Jerzy:
Co to jest: f(1+) ? Co to jest: f(1−) ?
8 gru 12:46
xy: oczywiście poprzez f(1+) miałem na myśli granice (tak samo f(1−))
lim f(x)
x−>1+
skrót myślowy, który może być niejasny, pardon.
8 gru 13:42