ciągi
maciej: W ciągu arytmetycznym który ma 2019 wyrazów
wyraz dziewiąty od początku jest równy 4 a wyraz dziewiąty od końca jest równy 896
Oblicz sumę wszystkich wyrazów tego ciągu i zakoduj cyfrę setek, dziesiątek i jedności
tego wyniku
8 gru 00:54
Jolanta: a9=4
a2011=896
8 gru 00:58
Jolanta: znasz wzory ? bo bez nich nic nie zrobisz
an=a1+(n−1)*r
a9=a1+8r
a2011=a1+2010r
4=a1+8r
896=a1+2010r rozwiąz układ
8 gru 01:05
Eta:
a
9=4, a
20011=896
| | a9+a2011 | |
S2019= me*2019 , me−− mediana =a1010= |
| =450 |
| | 2 | |
S
2019=450*2019 = 908 550
i do zakodowania
|5|5|0|
======
8 gru 01:09
PW: Pani Metodyk, muszę wyrazić podziw, że ktoś nareszcie zastosował pojęcie mediany w zadaniu o
ciagach.
Trzeba tak właśnie − pokazywać, że matematyka nie składa sią z "odrębnych poletek" ze swoimi
osobnymi językami.
Mediana (jak dla mnie twór bezużyteczny, służący tylko sprawdzeniu czy uczeń opanował
definicję) znalazła zastosowanie do eleganckiego opisu rozwiazania.
8 gru 12:57
Jolanta: Dokonczę w sposób tradycyjny

4=a
1+8r \ *(−1)
896=a
1+2010r
−4=−a
1−8r
896=a
1+2010r
892=2002r
| | 3568 | | 565 | | 436 | |
a1=4− |
| =4−3 |
| = |
| |
| | 1001 | | 1001 | | 1001 | |
| | a1+an | | a1+a1+(n−1)r | |
Sn= |
| *n= |
| *n |
| | 2 | | 2 | |
| | | | 436 | | 446 | | 2* |
| +2018* |
| | | | 1001 | | 1001 | |
| |
S2019= |
| *2019= |
| | 2 | |
| 872+900028 | | 900900*2019 | |
| *2019= |
| =908550 |
| 2*1001 | | 2002 | |
9 gru 01:23
Eta:
9 gru 01:38
Eta:
No to jeszcze tak ... też "tradycyjnie"

a
1=a
9−8r i a
2019=a
2011+8r
| | a1+a2019 | | a9+a2011 | |
S2019= |
| *2019= |
| *2019=450*2019=908 550 |
| | 2 | | 2 | |
9 gru 02:51
Eta:
Dobrej nocy
Jolanta
9 gru 02:52