liczby zespolone
PadaŚnieg: z6 = (x − 3i)12
oblicz z. Po krótkich obliczeniach wyszło mi, że z = (x − 3i)6, cosα = √10 / 10, sinα =
3√10 / 10
z = √106(√10 / 10 + i3√10 / 10)6
Czy dobrze rozwiązałem to zadanie
6 gru 22:17
PadaŚnieg: z6 = (x − 3i)2
liczba zespolona ma taką postać, poprawa
6 gru 22:18
Mila:
Dalej wg mnie źle napisane równanie, co tam robi x?
z6=(1−3i)2 tak ma być?
6 gru 22:36
PadaŚnieg : Racja, tak, dokładnie, tak.
6 gru 22:49
6latek: Milu Mozesz pokazac jak peszlas do postaci z6= (1−3i)2
dziekuje
6 gru 23:01
Mila:
Zapytałam, czy taka treść? Jakby autor miał odpowiedź do zadania to byłoby super.
6 gru 23:08
6latek: Bo wiesz nieraz jest z3= (coś tam )6 , z4= (coś tam ) do 8 itd
6 gru 23:12
Mila:
z
6 = (1 − 3i)
12
z
6=[(1−3i)
2]
6
z
6=(−8−6i)
6⇔
z=
6√(−8−6i)6
z
0=−8−6i
Pozostałe 5 pierwiastków z wzoru:
| | 2kπ | | 2kπ | |
zk=(−8−6i)*(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | π | | 1 | | √3 | |
z1=(−8−6i)*(cos |
| +i sin |
| )=(−8−6i)*( |
| + |
| *i) |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
z
1=(−4−3i)*(1+
√3i)
Licz dalej sam
6 gru 23:49
PadaŚnieg: niestety nie mam odpowiedzi, ale dziękuję za nakierowanie
7 gru 00:47
Mila:
Odpowiedź była mi potrzebna , aby ustalić treść zadania, bo ciągle coś zmieniałeś.
Obliczyłeś?
7 gru 21:14